EN BY DEDIKERT TIL SKOPRODUKSJON

FABRIKK - ALMANSA

Den historiske byen Almansa.

Almansa er en liten, rolig by, halvveis mellom Albacete og Valencia. Dens historie går tilbake til romertiden. Slottet, som er det mest representative for Castilla La Mancha, er bygget på toppen av Cerro del Águila, en stor stein som kroner byen. Det historiske kvarteret, som ble erklært et historisk-kunstnerisk sted, er dannet av trange gater som omgir slottet. I de siste 4 århundrene har denne lille byen vært dedikert, nesten utelukkende, til det eldgamle arbeidet med å lage sko.

De tidlige håndverkerverksteder.

Historiske opptegnelser viser at produksjonen av håndverkssko begynte å blomstre i Almansa på begynnelsen av 1700-tallet. Skoene ble laget i små verksteder, hver med en 'Maestro'-håndverker, assistert av et par funksjonærer og en lærling. Produksjonen laget i disse verkstedene var ment for lokal selvforsyning og senere salg og kommersialisering på markedene i de nærliggende byene. På slutten av 1700-tallet var det registrert over 200 små verksteder. Disse verkstedene, gjennom en prosess med automatisk akkumulering, ville generere nok kapital til å resultere i etableringen av de første fabrikkene.

De første fabrikkene : Familien Coloma

Coloma-familien spilte en nøkkelrolle på slutten av 1800-tallet innen skoproduksjon. De er høyt ansett som de sanne forfatterne av Almansas forretningsutvikling for skoproduksjon. I 1815 åpnet Antonio Coloma et lite lærverksted, som etter noen år med hardt arbeid, nye ideer og teknologiske gjennombrudd ble Calzados Coloma, den største fabrikken i Spania, med over 1200 arbeidere. Skoproduksjonen i Almansa i løpet av 1904 ble estimert til 87 000 par per år, og steg til 4,3 millioner par i 1912.

I de senere år.

Gjennom historien har skomakere fra Almansa gått gjennom utallige stadier av både vekst og krise. Dette har gjort dem modne og oppnådd stor grad av erfaring og håndverk for å overkomme markedets utfordringer. Siden fødselen av de første håndverkerverkstedene til den faktiske situasjonen, har denne byen levd rundt produksjon og utvikling av sko.